مستندسازی برنامه های پیش نیازی | PRPS | شرکت ثریا

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | PRPS | شرکت ثریا مقاله عمومی

تاریخ : ۱۴۰۲/۰۸/۱۳
مستندسازی برنامه های پیش نیازی | PRPS | یکی ازشروط تامین سلامت جامعه ، تامین سلامت مواد غذایی می باشد. ایمنی مواد غذایی یکی از شاخص ها مهم توسعه می باشد.

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | PRPS | قسمت اول

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | PRPS | شرکت ثریا

یکی ازشروط تامین سلامت جامعه ، تامین سلامت مواد غذایی است. ازاین رو ایمنی مواد غذایی یکی از شاخص ها مهم توسعه می باشد.
مواد غذایی درهنگام توزیع وعرضه درمعرض آلودگی هایی که ناشی از عوامل بیولوژیک و شیمیایی می باشد هستند.


برای مشاهده عناوین آموزشی قابل برگزاری توسط آکادمی ثریا و دریافت فایل لینک زیر را کلیک کنید

معرفی دوره های آموزشی آکادمی ثریا


جهت ایمنی و سلامت غذا کنترل فرآیندهای مختلف درکل پروسه زنجیره غذایی از زمان تولید مواد اولیه تامصرف نهایی امری بسیارمهم است.
به همین جهت لازم است روش های کنترلی مناسب جهت ایمنی مواد غذایی به کار گرفته شود مانند کنترل آلودگی بهداشت مواد غذایی ، شرایط بهداشتی، برنامه های پیش نیاز PRPS مخفف prerequisite program می باشد.
برنامه های پیش نیازی یا Prerequisite programs که به اختصار PRPs گفته می شود شرایط پایه ای و زیرساختی برای ایجاد و حفظ محیط بهداشتی در واحدهای تولیدی مواد غذایی است که پیش زمینه استقرار سیستمهای ایمنی مواد غذایی در جهت تولید محصولات سالم و بهداشتی است.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO) برنامه های پیش نیاز شرایط و عملیات اولیه ی مورد نیاز برای اجرای HACCP هستند که برای رعایت ایمنی مواد غذایی ضرورت دارند.

برنامه های پیش نیازی ساختاری را فراهم میکنند که بر پایه آن میتوان به سیستم اثرگذار تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی(HACCP) دست یافت.

این برنامه ها اغلب در برگیرنده مجموعه گسترده ای از امکانات و اقداماتی هستند که ترجیحاً با توجه به فرآیند و یا ویژگی محصول در نظر گرفته میشوند. دستیابی به این شرایط احتمال بروز خطر های حتمی را کاهش میدهد.
برای اطمینان یافتن از اثر گذاری برنامه های پیش نیاز اسقرار یافته ، باید آن ها را مورد بازبینی قرار داد.
سازمان غذا و دارو به منظور ارزیابی و درجه بندی واحدهای تولیدی مواد غذایی، چک لیست ارزیابی برنامه های پیش نیازی (PRPs) واحدهای تولیدی صنایع غذایی و آشامیدنی را طراحی و اجرا نموده است.

امتیاز این چک لیست مبنای صدور پروانه بهداشتی ظرفیت خالی، مدت زمان اعتبار تمدید پروانه های ساخت، صدور مجوزهای FSMS و بسیاری دیگر از الزامات سازمان غذا و دارو است.

این چک لیست تلفیقی از الزامات زیر ساختی و مستندسازی مرتبط با اصول ایمنی مواد غذایی است.

اجزاء PRPs:

برنامه PRPS  دارای دو جزء اصلی است:
    نوشتن برنامه که باید شامل سیاستگزاری ها،نحوه پایش،ثبت و یادداشت نمودن و بایگانی کردن باشد.
    اجرای برنامه که باید تمامی افراد در زمینه هدایت فعالیت ها ورسیدن به استاندارد مورد نیازآموزش لازم ببینند.
PRPS شامل آیتم هایی مانند: دریافت موارد کنترل شیمیایی، کنترل آلرژن، اصول تولیدمحصول خوب ( GMP)، ممیزی، کنترل آفات، تعمیر و نگهداری پیشگیرانه وردیابی می باشد.

موارد ذکر شده باتوجه به نوع مکان ممکن است تغییرکند.

هرکارخانه باتوجه به سیاست های خود درمورد اینکه چه برنامه و آیتم هایی جهت پیاده سازی PRPS لازم است، تصمیم گیری میکند.
 

سوالاتی که در PRPs مطرح می شوند:


هنگام نوشتن یک برنامه PRPS باید یک شکل پیشنهادی ازانجام فعالیت ها درنظربگیریم که باید کنترل شود. دراین مرحه چندسوال مطرح می شود :
 

  • چه چیزی : این برنامه جهت کنترل چه فعالیتی نوشته می شود به عنوان مثال جهت کنترل سالم سازی وتصفیه آب
  • چگونه : این کنترل چگونه باید انجام انجام شود.
  • چه وقت : هرچندوقت یک باراین کنترل باید انجام شود.
  • چه کسی : چه کسی مسئول انجام این کنترل می باشد.
  • کجا : مکانی که درآن عمل کنترل انجام می شود.
     

بعد از انجام این کنترل ها به یک سری مدارک دست پیدا می کنیم که در مواقع لزوم باید تغییر یابد و به روز شوند. اقدامات کنترلی جهت ازبین بردن خطرات باید در سطح زنجیره موادغذایی ازتوزیع تاعرضه به کارگرفته شود.
بنابراین مستندسازی دراین مرحله انجام می شود که این مستندات باید نحوه مدیریت فعالیت هایی که در برنامه به کار رفته را مشخص کنند. مستندسازی هم محصول و هم فرآیند را می تواند در برگیرد.


چک لیست PRPs سازمان غذا و دارو


سازمان غذا و داروی کشور که تحت نظر وزارت بهداشت کشور اقدام به بررسی و نظارت روی واحدهای صنایع غذایی و بهداشتی کشور می نماید اخیرا چک لیست جدیدی را برای بررسی وضعیت صنایع غذایی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی ارائه کرده است.
بر اساس چک لیست مزبور شرکت ها باید نمره عالی یعنی نمره ای بالاتر از ۱۸۰ از ۲۰۰ کسب کنند که بسیار سخت گیرانه است و احتمالا در آینده این دستورالعمل نیز دستخوش تغییرات خواهد شد.
.

برای دیدن وبینار آشنایی با برنامه های پیش نیازی PRPs در صنایع غذایی و نحوه ارزیابی چک لیست برنامه های پیش نیازی که توسط خانم دکتر آرام مروی برگزار شده، کلیک کنید.

.

برای اطلاع از شرایط مستند سازی و مشاوره، فرم پیش مشاوره برنامه های پیش نیازی را تکمیل نمایید. مشاوران شرکت ثریا با شما تماس خواهند گرفت.

فرم مشاوره برنامه های پیش نیازی

ایزوثریا

ایزوثریا

مشاوره و آموزش|مهندسی کیفیت|استانداردسازی |توسعه کسب و کار

ایزوثریا مقالات خدمات آموزشی
کارگاه های آموزشی یک روزه
کارگاه های آموزشی
سیستم مدیریت کیفیت
مدیریت ایمنی و بهداشت
صنایع غذایی و زیست محیطی
عمومی سیستم مدیریت
مهندسی کیفیت
دوره های فنی و حرفه ای
محصولات محصولات دانلودی بسته های آموزشی مشاوره سیستم های مدیریت سنجش رضایت مشتری | ISO10004 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 10002 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 9001:2015 لینک های ضروری صفحه نخست ثبت نام ورود به حساب کاربری

لطفا ابتدا به حساب کاربری خود وارد شوید.